NKÜ LİDER Ekmeklik Buğday
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Başak rengi beyaz olup, başak yapısı kılçıklıdır. Başakları geniş ve eğik yapıya sahiptir. Bitki boyu 85-90 cm’dir. Tane yapısı kırmızıdır. Sağlam sap yapısına sahiptir. Başaklanma zamanı orta erkencidir.
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ
Mutlak kışlık bir çeşittir. Tuzluluk ve kuraklık stresine karşı mukavemeti çok yüksektir. Toprak seçiciliği yoktur. Kardeşlenmesi iyidir, hasat olgunluğuna geldiğinde tane dökümü yapmaz. Kuruya yapılan ekim şartlarında dekara tavsiye edilen tohumluk miktarı 23-25 kg/da arasındadır. Sulu ekim şartlarında 18-20 kg/da arasındadır. Trakya, Marmara, İç Anadolu, Doğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Karadeniz Bölgesi ve Ege Bölgesi’nin karasal ikliminin hakim olduğu yerlerde yetiştiriciliği tavsiye edilir.
PATOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Kahverengi pas ve sarı pas’a karşı yüksek derecede toleranslıdır.
KALİTE ÖZELLİKLERİ
Bin tane ağırlığı 36-42 gr. Hektolitre ağırlığı 80-82 kg/hl. Protein oranı % 13-15 arasındadır. Sedimentasyon 50-70 ml. Alveograf enerji değeri 180-310 arası gelmektedir. Su absorbsiyonu % 58- 62 Un verimi % 65-75 arasındadır. Gluten 30-38 arasındadır.